Politici houden niet van stoeptegels

Pim Fortuyn schiep er een duivels genoegen in om politici plaagstootjes uit te delen met zijn opmerking: ‘Als je het op een rijtje hebt, doe zoals ik en schrijf een boek.’ Bij gebrek aan een eigen idee schreef Balkenende een boek, gevolgd door Bos en ten slotte schreef Marijnissen er ook een. Maar desalniettemin lukt het hen nog steeds niet de burger warm te krijgen voor hun boodschap.

Waarom Fortuyn de handen op elkaar kreeg, begrijpen politici nog steeds niet. Ook Verdonk niet. Fortuyn zou schateren om de manier waarop ze met twee linkerhanden probeert te laten zien dat zij het ook kan. Politici zijn als gemeenteambtenaren. Die willen niet lastig worden gevallen over de stoeptegel die los ligt. Het ontgaat deze ambtenaren echter dat het de burger daar juist om gaat! De burger is niet geïnteresseerd in allerlei meerjarenplannen. Hij wil actie zien in het hier en nu en actie waar hij wat mee kan. De omvorming van de ziektekostenverzekering was voor politici wellicht heel concreet, de burger ontgaat het waarom die heisa nodig was.

Het adagium ‘denk groot, maar handel in het klein’ is nog steeds niet doorgedrongen in de politiek. Behalve bij Verdonk dan, maar die heeft het manco twee linkerhanden te hebben. De mening van medewerkers van een middelgrote gemeente in de Randstad vormt een mooi voorbeeld van dit adagium. Deze gemeente benadrukt in haar logo dat zij ‘De top van de Randstad’ is. Medewerkers maken er onderling een grapje van door het hoofd te schudden en eraan toe te voegen: ‘Net niet hè?’ om vervolgens te verzuchten: ‘Als we nu eerst eens de dingen die we moeten doen, goed gaan doen, dat zou al een hele prestatie zijn.’

Zo is het ook met de politiek. Laat haar eerst eens zorgen dat zaken als het juridische apparaat, het onderwijs, de kinderopvang, de belastingdienst en de aansprakelijkheid van de overheid en gemeente, goed werken. Dat zou de burger weer moed geven. Als burgers maar het idee hebben dat je je als politicus daadwerkelijk voor het hier en nu wilt inzetten en wilt zorgen dat de basis gaat werken, dan blijken ze wel degelijk gehoor te willen geven aan oproepen van politici. Burgers weten authenticiteit van gebakken lucht feilloos te onderscheiden.

Het trieste is dat burgers het idee hebben dat de sukkel het hardst wordt gestraft, de kwaliteit van het onderwijs steeds meer wordt uitgehold, getuige de almaar toenemende vrije dagen, ouders met jonge kinderen het zelf mogen uitzoeken, de belastingdienst nog steeds de telefoon niet opneemt en als je een losliggende stoeptegel wilt melden, je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Als de overheid en gemeente iets willen halen, dan weten ze je direct te vinden. Maar als je als burger hen op iets wilt aanspreken, dan is het verstandig je minimaal twee keer te bedenken of je werkelijk de benodigde energie erin wilt stoppen,

Mensen, en dus ook burgers, zijn in het algemeen volgzaam, zolang ze maar niet al te veel het gevoel krijgen dat er met hen wordt gesold. Uiteindelijk is onze rechtsstaat gefundeerd op de welwillendheid van de burger om zich aan regels te houden! Overheid en gemeente, blijf toch niet steken in het fabriceren van de zoveelste visie, begin vandaag ervoor te zorgen dat de basiszaken goed gaan werken. Dat is ook een visie en in de ogen van de burger een hele aansprekende zelfs!

Labels
  • Gewoon leuk
Publicatie

alleen op deze website

augustus 2006